Péntek, 2024-05-03, 18:53
Üdvözöllek Vendég | RSS

Дерценська ЗОШ І-ІІІ ступенів

з угорською мовою навчання




13:46
Gulág emléktúra

Február 16-án iskolánk tanulói meghívást kaptak a Cserkésszövetségtől, hogy részt vegyenek a Gulág emléktúra keretein belüli megemlékezésen. A délutánt a munkácsi Szent István líceumban kezdték a gyerekek, ahol a szervezők ismertették a válaszható programokat: 1. Matl Péter előadása a Gulág-tematikájú alkotásairól; 2. Dokumentumfilm a kárpátalja Gulág-áldozatokról; 3. Popovics Béla előadása a Gulágról és a munkácsi helyszínek felkeresése; 4. Utazás a Szolyvai Emlékparkba. 


 Iskolánk tanulói Popovics Béla tanár úr előadását hallgatták meg. Elmondásaik szerint nagyon lenyűgözte őket az információk sokasága és Béla bácsi előadásmódja. Megdöbbenve hallgatták az elhurcolt emberek sorsának történetét, azt hogy ilyen embertelenséget kellett átélniük a mi elődeinknek, dédszüleinknek. A gyerekek sajnálattal és mély tisztelettel vannak azok iránt is, akik soha nem térhettek haza szerető családjaikhoz. Pedig csak „három napos munkára” vitték el őket. 
A tanár úr előadása után a városban kerestek fel olyan helyszíneket, melyhez a Gulággal kapcsolatos események kapcsolódnak. A gyerekek örültek ennek a rövid sétának is, mert részletesebben megismerhették Munkács egyes helyszíneit, amelyek sajnos szomorú eseményekhez kötődnek. Elmondásaik szerint „most nem csak elmentünk a munkácsi mozi vagy Munkácsy Mihály egykori szülőháza mellett, hanem megálltunk néhány percre, és érezhettük, hogy történelmi helyszíneken állunk”.


A délután zárása a Rákóczi-kastély udvarán zajlott, ahol 1844-ben a felhívásnak eleget téve jelentkeztek a magyarok a háromnapos munkaszolgálatra. Közös imával, himnuszénekléssel és koszorúzással zárult a délután a munkácsi áldozatok emléktáblájánál.
A Derceni Középiskola igazgatósága és diákjai köszönetüket fejezik ki, hogy részt vehettek ezen az eseményen. 


„Tisztelettel emlékezzünk ezekre az áldozatokra, és tisztelettel tartozunk azok felé is, akik emberek tudtak maradni abban az embertelenségben.”(Kukri Kamilla, 8. osztályos tanuló)

Megtekintések száma: 202 | Hozzáadta:: suli | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Keresés
Belépés
Naptár
«  Február 2017  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0