Kedd, 2024-05-07, 19:14
Üdvözöllek Vendég | RSS

Дерценська ЗОШ І-ІІІ ступенів

з угорською мовою навчання




08:28
Мова – наш скарб, бережімо її!

 

 

 

 

 

 

Мова – найбільший скарб будь-якого народу.  Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління, вкладаючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її.                 Досвід людства впродовж тисячоліть переконливо доводить,  що занепад мови – це зникнення нації.

Вже стало доброю  традицією у нашій  школі кожного року 9 листопада відзначати День української писемності та мови, який започаткований  у 1997 році указом Президента України на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української консолідації сучасного суспільства.

Цього дня у школі стартував І етап Міжнародного конкурсу з української мови імені П. Яцика, в якому взяли участь учні 3-11 класів, справжні знавці й шанувальники  української мови. Відкриваючи конкурс, заступник директора школи - Крістіна Матей звернулася до учнів. Вона, зокрема, сказала: «З раннього дитинства і до глибокої старості людина невіддільно пов’язана з мовою. Це єдине знаряддя, яке підвищує людину над світом, робить її нездоланною в пошуках істини. Кожен день дає нам урок пізнання. І завжди й скрізь наш учитель – мова».

У фоє школи педагог – організатор та представники учнівського самоврядування організували виставку-конкурс плакатів «Мова – державна скарбниця», на яких підкреслювалась важливість звучання української мови  в нашому житті.

На позакласному  заході» Мова- скарб народу»,  підготовленому вчителями  української мови і літератури разом з бібліотекарем школи та педагогом – організатором  учні ознайомили всіх присутніх з історією виникнення писемності й книгодрукування, першої абетки - кирилиці та глаголиці. Учасники свята розповіли про діяння Кирила та Мефодія, а також ушанували пам'ять Нестора Літописця та  Петра Яцика .

 Проникливим словом про українську мову звернулася до присутніх директор школи -Патай Марина Михайлівна:

- Хто, як не ми, і коли, як не нині, захистить, збереже, збагатить і передасть майбутнім поколінням цей безцінний скарб –  мову?!

Свято було наповнене українськими віршами та піснями увиконанні учнів.

Заключною родзинкою святкування Дня української писемності та мови стали виступи, запрошених на свято гостей :завідуючої сільською  бібліотекою-Гевці Аніти та письменника і співака – Олександра Дулішковича. Бібліотекарка презентувала для учнів, підготовлену нею  виставку літератури «Слово до слова», а Олександр Євгенович розкрив таємниці народження слова, подарував для бібліотеки школи та кабінету української мови та літератури свою книгу. Емоційному впливу сприяв і удало дібраний його музичний репертуар . В залі панувала святкова атмосфера, дружелюбні посмішки супроводжували всіх присутніх на протязі всього дійства.

Літературно-музичне дійство на сцені, змусило ще раз перегорнути трагічні сторінки історії мови, розкрило велич і невмирущість народного скарбу.

Свято закінчилось, а усі присутні сприйняли у свої серця барви  мови і пісні, були зворушені талановитістю юної зміни школи ,їх співучістю, артистизмом, щирим виконанням. Враження від свята надовго залишаться у душах всіх.

Відзначення Дня української мови та писемності у школі дало змогу учням доторкнутися до джерел духовної культури українського народу, поглибити знання про витоки писемності та розвиток української мови, її правопис; усвідомити необхідність пропагування української мови в суспільстві, підвищення власної мовної культури як обов’язку кожного громадянина.

Українська мова – це велика культура та історія. І всі громадяни держави мають зрозуміти, що ми не маємо права втратити цей дорогоцінний скарб, адже мова, як і Україна, починається з кожного з нас. Поки житиме мова на устах народу, доти житиме й сам народ. Цей висновок зробили всі учасники свята, яке насправді виховує почуття любові до української мови, гордості за нашу рідну Україну, за людей, які мають таку багату спадщину. Зустріч шанувальників української мови перетворилася на свято єднання.  Адже мова – наш скарб, бережімо її!

 

Megtekintések száma: 191 | Hozzáadta:: suli | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Keresés
Belépés
Naptár
«  November 2019  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0