Szombat, 2024-05-04, 18:52
Üdvözöllek Vendég | RSS

Дерценська ЗОШ І-ІІІ ступенів

з угорською мовою навчання




13:40
Rendhagyó irodalom- és történelemóa
Radnóti Miklós
NEM TUDHATOM
Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az úton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.

November 23-án iskolánkban üdvözölhettük Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas versmondót, aki Kunszentmiklósról egy rendhagyó irodalom- és történelemóra keretén belül „Forr a dal már” címmel hozta el előadását iskolánk 9-11. osztályos diákjainak az 1956-os magyarországi eseményekről.

Az előadássorozat 40. települése volt a mi falunk. Tanulóink nevében megköszönjük a tartalmas előadást és jó egészséget kívánunk az elkövetkező rendhagyó órák megtartásához.

Az emlékórán Radnóti Miklós és Illyés Gyula versei által igyekezett a tanár úr a fiatal résztvevők lelkébe belevésni 1956 momentumait. A történelmi mondanivalót videóval is színesítette. A tantermet pedig az ’56-os fiatal hősök portréival és Corvin köz felirattal varázsolta korhűvé.

Az emlékórán felelevenedtek a forradalom kitöréséhez vezető események, a szovjet hatalom félelemkeltő reakciói (magántulajdon eltörlése, az ÁVH-sok megtorló intézkedései). A diákok érdeklődve hallgatták Péter tanár úr elbeszélését a forradalom kitörésének napján Budapest utcáin zajló eseményekről, majd az azt követő megtorlásról, lelkükben mélyen tisztelegve azok előtt a tizenéves fiatal hősök előtt, akiknek neve halhatatlan marad a magyar nemzet szívében: Szeles Erika, Mansfeld Péter, Dózsa László.

A rendhagyó óra zárógondolata Cseh Tamás Születtem Magyarországon c. dalszövegéből kivett néhány sor volt „Kérdezném, hogy száz év múlva ki tud majd itt magyarul?”, melyet a tanár úr saját gondolataival egészített ki: „… húsz év múlva ki tud majd itt magyarul?” Vajon mi ’56 üzenete számunkra? Érdemes volt a sok kiontott vér? IGEN! Ha mi, a mindennapjainkban megéljük és ápoljuk magyarságunkat!

Megtekintések száma: 185 | Hozzáadta:: suli | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Keresés
Belépés
Naptár
«  November 2016  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0