Szombat, 2024-05-04, 21:05
Üdvözöllek Vendég | RSS

Дерценська ЗОШ І-ІІІ ступенів

з угорською мовою навчання




11:35
Тиждень української мови

Уже традиційно у перші тижні листопада в нашій школі урочисто проходить Тиждень української мови, приурочений до Дня української писемності та мови, який всі українці світу відзначають 9 листопада. День української писемності та мови – свято, спрямоване на підтримку  української мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвитку, пропаганди і популяризації, та водночас демонстрацію її краси й багатства, літературної довершеності. Це свято гуртує усіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе у  слові. Найрізноманітніші заходи з нагоди Дня писемності тривали упродовж тижня. Це і конкурси, й виставки, і концертні програми, і просто змагання, єдині класні години, а також цікаві уроки . Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад української мови, вшанувати пам’ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.

Метою всіх проведених заходів було донести до учнів красу і багатство української мови;

  • формувати відчуття краси  української мови;
  • розвивати мовленнєві здібності учнів;
  • збагачувати словниковий запас;
  • виховувати любов до української мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

                 Учителі української мови і літератури Патай М.М., Балог М.М., Копас В. П. не тільки бездоганно підготувалися до Тижня, але й проявили творчу ініціативу.  

                  Найяскравішими заходами тижня були, звичайно, святкові змагання, що традиційно проводилися для учнів, а саме: "Мовний турнір" між учнями 6 класів , "У казковому світі мови" (5 клас ), "Буду я навчатись мови золотої" (7- Б клас ).

  Спільно зі шкільним бібліотекарем вчителі-словесники підготували виставку найбільш актуальної літератури про українську словесність.

   До Дня української писемності і мови учні 5-11 класів разом з педагогом - організатором школи Гей В.З.  підготували стіннівки. Творчо підійшли до виконання роботи школярі і наставник. Газети вийшли яскраві та інформаційні. Найкращі з них були представлені на виставці, яка діяла протягом тижня. Яскраві учнівські стіннівки, присвячені українській мові  сьогодні милують око  Майстерно і з глибокою проникливістю презентували учні свої творчі роботи «Мово українська , мово калинова». Найкращою стала робота учениці 11 класу Орос Ніколетт.

«КРАЩА МОВА ЄДНАННЯ – УКРАЇНСЬКА!» -  таку назву мала - святкова концертна  лінійка,  яку  учні  9  класів підготували і провели 9 листопада  разом з  учителем української мови та літератури Балог М.М.  Сценарій лінійки був змістовний, насичений різною цікавою інформацією з історії української мови. Натхненно звучали поетичні рядки про українську мову мову, розливалася чарівна мелодія пісень. 

Тиждень української писемності та мови завершився проведенням  І (шкільного )  етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, який упевненою ходою крокує не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу, де живуть наші співвітчизники. Це підтвердження того, що  словесність – початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає силу і розливається могутньою рікою духовності. Переможцем шкільного етапу конкурсу  став  учень  7-Б класу - Кельман Віктор

 Захоплюючим і насиченим був тиждень Як вчителі, так і учні показали свої здібності, активність, креативність та любов до української мови. Усі проведені заходи сприяли розвитку словникового запасу учнів, поваги й інтересу до мови та писемності на Україні, виховували бережливе ставлення до традицій народу. Учні впевнилися в тому, що кожна людина повинна прагнути досконалості у висловлюванні. Цього можна досягти, засвоївши мовні норми, навчившись користуватися багатством її засобів.

   У рамках закриття Тижня української писемності та мови відбулася церемонія нагородження переможців різних конкурсів, змагань. Зі словами вдячності за участь, підтримку і розуміння до учнів звернулась директор школи М. М. Патай. Марина Михайлівна  вручила грамоти і подяки активним учасникам та переможцям, побажала усім миру, любові, щастя, взаєморозуміння та наголосила, що кожен із нас має пишатися українською  мовою, адже вона того варта.

Тиждень української писемності та мови закінчився… Адже будь-який захід у школі є частиною навчально-виховного процесу і   спогадах учнів він залишився теплим і приємним.

               

Megtekintések száma: 236 | Hozzáadta:: suli | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Keresés
Belépés
Naptár
«  November 2016  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0