Szombat, 2024-05-04, 20:32
Üdvözöllek Vendég | RSS

Дерценська ЗОШ І-ІІІ ступенів

з угорською мовою навчання




22:25
Урок - реквієм "Пам’ять серця"

Урок реквієм   «Пам'ять серця»
Пекельні цифри і слова

У серце б’ють, неначе молот,

Немов прокляття ожива,

Роки ті чорні, голод...голод...

У люті сталінській страшній

Тінь смерті шастала по стінах.

...мільйонів. Боже мій!

Недолічилась Україна.

В історії ж пером швидким

Писались гімни і хорали,

А ці пекучі сторінки

З історії повикидали.

В руках, що виростили хліб,

Не залишили і зернини.

Ні, рід наш в горі не осліп,

Ти все згадаєш, Україно!

Згадай усе ти, щоб воздать

Близьким і дальнім людоморам.

Хоч радість легше пам’ятать,

Та треба пам’ятать і горе.


1933 - й рік... Найчорніший час між чорними часами в історії України. У світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю народу найродючішої землі.
 Як сталося, що без стихії, без засухи, без війни в самому центрі цивілізованої Європи - в Україні, яка незадовго перед цим була житницею континенту, небачений голод забрав у могилу мільйони людей?! Що це було? Ці питання
протягом десятиліть тривожили світову громадськість. Зараз ми знаємо, як це сталося і що це було. Це був більшовицький геноцид!!! Це була безкровна, людоморська війна тоталітарної системи проти українського народу.
 Їм - неоплаканим і невідспіваним, їм - похованим у спільних могильниках. Похованим без труни й молитви, позбавленим могили й шани 23 листопада  був проведений урок -  реквієм  класним керівником  9-А класу Мар'яною Балог та під таким гаслом  учні класу вшанували   жертв Голодомору в Україні.

Мар'яною Михайлівною було представлено для перегляду учням відео сюжет із спогадів очевидців, у яких йшлося про те, як відбувалася колективізація, вивезення зерна і їжі за кордон. На виховній годині звучали поезії, пісні про ті незабутні сторінки історії людства . Учні  до глибини душі вразили  своїм майстерним виконанням .

 

Класний керівник   розповіла  школярам і  про «закон п’яти колосків». Від озвучених та проілюстрованих фактів у школярів  на очах з’являлися сльози. Учнями також організовано виставку творчих робіт : «Голодомор 1932-1933 років. Україна пам’ятає», на якій вони  представили свої малюнки, плакати, реферати, повідомлення  .     

Пройдуть роки, минуть десятиліття, а трагедія 1932 – 1933 років все одно хвилюватиме серця людей. І тих, кого вона зачепила своїм чорним крилом, і тих, хто народився після тих страшних років. Вона завжди буде об’єднувати всіх живих одним спогадом, однією печаллю, однією надією. Адже й нині живе у пам’яті народу прокляття тим, хто збиткувався над його долею і жит­тям. Ще й досі у сни селян приходять ці похмурі тіні, ще й досі кровоточать роз’ятрені серця, болить душа, що звідала горе до краю.

Життя людське — найсокровенніший дар Божий, і кожне — дорожче над усі цін­ності земні й небесні, і кожне має зберегтися в пам’яті поколінь і нинішніх, і грядущих, бо ми люди. Ніколи не пізно… Покаятися і стати на шлях істини і любові, бо голоси мучеників із тридцять тре­тього, що померли насильницькою жахливою смертю, волають до на­ших сердець і розуму, щоб сказати пекуче слово правди. Тому школярі  згадали цю трагічну сторінку історії українсь­кого народу. Вони дали  обіцянку пе­редавати знане прийдешнім, щоб світла пам’ять спокутувала неспра­ведливе замовчування минулого.  

 

Не обійшли увагою виступаючі і сучасні події на Сході. Хлопці та дівчата  класу  уявили себе у ролі солдатів, дітей , людей, які живуть там   і закликали усіх берегти мир і хліб.

Піснею  О. Білозір «Свіча» із запаленими свічками  та хвилиною мовчання  учні вшанували жертв Голодомору в Україні .

Донесення  до школярів масштабів  жорстокості, з якою винищували український народ , виховання особистої стурбованості кожного за події тих років є метою проведення цього уроку  класним керівником  і  запам’ятається він усім надовго, завдяки тим емоціям суму, жалю і співпереживання, які вчувалися у кожному слові і русі однолітків та класного керівника .

 

Megtekintések száma: 226 | Hozzáadta:: suli | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Keresés
Belépés
Naptár
«  November 2016  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0